Loading...
X

5 av världens mest välljudande konserthus

Om du uppskattar stora ljudupplevelser, bör du definitivt göra en resa till ett av dessa konserthus. Vetenskapen och tekniken bakom varje byggnads akustik spelar en integrerad roll i upplevelsen för symfoniälskare och operaentusiaster.

Philharmonie de Paris, Frankrike
En av de mer moderna konserthallen på listan, Philharmonie de Paris, är en enorm arkitektonisk bedrift som slog upp sina portar i januari 2015. Den franska arkitekterna Jean Nouvel tillsammans med Marshall Day Acoustics-teamet designade byggnadens interiör för att säkerställa perfekt akustik av föreställningarna och konserter.

Opera City Concert Hall, Tokyo
Ljudpionjären och arkitekten Takahiko Yanagisawa arbetade hårt med blandningen av byggnadens okonventionella design och materialanvändning för att skapa akustisk illusion av att byggnaden är mycket större än den är, utan hjälp av högtalare. De massiva ekstaken och väggarna utformade med vinklade spår som hjälper till att bryta och reflektera ljudet och hjälper också till att sprida höga frekvenser till alla åskådare.

MusikVerein, Wien
MusikVerein en neoklassisk charm som är mycket svår att motstå. Människor från hela världen har kommer hit för att uppleva dess skönhet och dess fantastiska akustik. Konserthuset är mindre än dess moderna kamrater, men kompenserar för det med en stor ljudbild. Ljudet är designat intuitivt utan den moderna vetenskapen om arkitektonisk akustik. Ljudet studsar från olika plan och vinklar och skapar minnesvärd akustik som omsluter publiken.

Concertgebouw, Amsterdam
Concertgebouw är en av de mest respekterade och mest besökta konserthallen över hela världen. Intressant nog var att arkitekterna under konstruktionstiden på 1880-talet fortfarande inte behärskade akustik. Man kämpade hårt för att få till den rätta akustiken, och lyckades med det mycket väl.

Boston Symphony Hall, Boston
Boston Symphony Hall är en av världens främsta platser för klassisk musik.
Boston Symphony Hall var en av de första konsertsalarna som fullt ut omfamnade vetenskapen bakom arkitektonisk akustik. Wallace Sabine skapade en matematisk formel för att förutsäga efterklangstiden. Varje del av byggnaden utformades för att optimera ljudupplevelsen för publiken. Väggarna, taket och golvet lutar alla in mot publiken och skapar en superb akustikbild.

4 observations on “5 av världens mest välljudande konserthus

Leave Your Observation

Your email address will not be published. Required fields are marked *