tandläkare jönköping
Loading...
X

Bettskena kan vara räddningen

Många lider idag av huvudvärk och migrän. Vi har stressiga jobb, stressig fritid och muskler som alltid är på helspänn. När man inte ens kan slappna av under natten så får man ingen återhämtning och värk kommer som ett brev på posten. Här kan bettskenan hjälpa dig mer än du tror.

Själv har jag lidit av migrän från och till i flera år. Ibland har jag fått i mig ett halvt rör Treo om dagen, vilken i sin tur givit mig mer huvudvärk. Det var en vän till mig som varit hos sin tandläkare i Jönköping som tipsade mig om bettskena. Hennes tandläkare uppmärksammande förslitning på tänderna och frågade henne om hon kände sig utvilad efter en natt sömn. Och det gjorde hon inte. Hennes tandläkare tog fram en bettskena åt henne, och efter det har sömnen blivit betydligt bättre och huvudvärken har minskat markant.

Boka tid med din tandläkare
Boka tid med din tandläkare. Något som slog mig är att Tandläkare vet betydlig mer om kroppen än först kan tro. Muskulaturen i mun och käkar hänger naturligtvis ihop med muskulatur i hals, axlar och rygg. En tandläkare kan snabbt avgöra om du har spända käkar och öm muskulatur. Har kan en bettskena ofta göra stor nytta.

Om det blir aktuellt med bettskena
Om det blir aktuellt med bettskena så bokas en ny tid in för att göra själva formen till bettskenan. Med hjälp av en metalform och en slags avgjutningsmassa, som man pressar in i munnen, får man fram en form som man sedan gjuter bettskenan i. Procedurerna går ganska snabbt, men kan vara lite obehaglig då gjutmassan utlöser sväljreflexer.

Första tiden med bettskena
När du väl har fått din bettskena så kan den vara svår att vänja sig vid. Det är ju inte naturligt att ha något i munnen under tiden man sover. Man får helt enkelt träna på att ha bettskena. Börja med att ha bettskenan under insomnandet, när du vaknar till så tar du ut den. Öka sakta invänjande under en veckas tid. Man vänjer sig snabbare än man tror. Man kan uppleva att bettskenan skaver, oftast är detta bara ovana. Men va inte rädd för att kontakta tandläkaren, det kan ju vara så att bettskenan måste justeras. Efter invänjningen kommer du inte kunna sova utan bettskena.

One observation on “Bettskena kan vara räddningen

Leave Your Observation

Your email address will not be published. Required fields are marked *